Koninklijke HFC pikt één punt bij De Zouaven

April 2nd, 2012, Edwin Groeneveld

HFC mocht achteraf gezien tevreden zijn met één punt tegen een fysiek sterke tegenstander. Evenals in de eerste wedstrijd in Haarlem bleef het ook nu 0-0. HFC schiep zich welgeteld twee kansen in deze wedstrijd. De Zouaven waren iets vaker in kansrijke positie maar faalde in de afwerking en het ontbrak hen op momenten aan een beetje geluk.

De Zouaven gingen goed van start en zette HFC onder druk wat resulteerde, vanuit een corner, in een kopbal van Martijn Vijselaar. De bal verdween net over het doel. Martijn Tjon –A-Njoek begon voorin te sleuren en te jagen waardoor HFC langzaam maar zeker onder de druk van De Zouaven uit kon komen. Door de afwezigheid (schorsing) van Rutger de Vries kreeg Tim Kuyt na lange tijd weer eens speelminuten. Hij deed het niet onverdienstelijk maar hij komt snelheid te kort om het verschil te kunnen maken.

Bart Nelis kreeg wat mogelijkheden maar liet zich keer op keer kinderlijk aftroeven door zijn tegenstanders. HFC kreeg zowaar een licht overwicht wat leidde tot de beste kans van de wedstrijd voor HFC. Een diepe bal werd door het centrale verdedigingsduo van De Zouaven verkeerd ingeschat en Bart Nelis kwam oog in oog met doelman Frank Mol. In plaats van rustig een hoek te kiezen schoot hij de bal veel te gehaast snoeihard meters naast het doel.

Daarmee leek het kruit voor HFC deze middag zo ongeveer op te zijn. Achterin bleef het oppassen voor HFC, want De Zouaven beschikken over een contingent aan boomlange spelers die bij corners en vrije trappen voorin te vinden zijn. Met kunst en vliegwerk kon de HFC verdediging schade voorkomen.

Na de Pauze gingen de teams in het zelfde stramien verder. Hard werkend en vrijwel geen kansen scheppend had dan de één dan weer de ander een licht overwicht. Doelman Van Rossum bewees wederom zijn klasse door een inzet van dichtbij nog net te pareren.

Rond de zestigste nam de druk van De Zouaven toe en sloeg de paniek toe in de achterhoede van HFC. Pieter Koopman, Maarten Vijzelaar, Jaap Jong en aanvoerder Bart van Rijn probeerden met schoten vanaf de rand van het strafschopgebeid van Rossum te passeren. Vrijwel ieder schot raakte een HFC verdediger of verdween langs het doel.

Het oprukken van De Zouaven gaf aan de andere kant de HFC de ruimte om met snelle counters het succes te zoeken, maar de counters werden niet goed uitgevoerd. Roy van den Ban moest wegens duizeligheid het veld verlaten. De HFC verdediger speelde tot dan toe een prima partij tegen Jaap Jong de meest gevaarlijke aanvaller van De Zouaven. De moegestreden Tjon-A-Njoek werd vervangen door de licht geblesseerde Wouter Haarmans die wat meer gevaar in de HFC aanval bracht.

HFC mag blij zijn met het ene puntje. Door de overige uitslagen in de hoofdklasse blijft HFC op de vierde plek van onderen staan en moet het aanstaande maandag (tweede paasdag) een inhaalwedstrijd spelen, uit tegen de directe concurrent Purmersteijn. Bij winst kan HFC de vierde plaats overdoen aan DHC. De Zouaven staan op een comfortabele zevende plaats en komen het komende weekend niet in actie.