Voorbeschouwing Koninklijke HFC – Feyenoord AV

April 11th, 2012, Edwin Groeneveld

Feyenoord: een club met historie en beroemd als de eerste vereniging van ons land die de Europa Cup veroverde. In 1908 werd de club opgericht onder de naam Wilhelmina, om een jaar later als Celeritas verder door het leven te gaan. Pas in 1912 duikt de naam Feijenoord op, want om te kunnen deelnemen aan de competitie van de Nederlandse Voetbal Bond moest de naam worden gewijzigd, omdat in Den Haag al een vereniging onder de naam Celeritas (van 1907) bestond.

 Naast het voetbal ontstond er ook een bloeiende atletiekafdeling, zodat in 1923 de officiële clubnaam RV&AV Feijenoord werd. Met de komst van het Stadion “De Kuip” aan de Maasoever (1937) kreeg de vereniging de uitstraling die zij nu nog altijd heeft. Na de invoering van het betaalde voetbal in 1954 veranderde de naam wederom en werd de club omgedoopt tot Sportclub Feijenoord. Vanaf 1971 deed de nieuwe schrijfwijze Sportclub Feyenoord zijn intrede: vanwege de vele internationale contacten werd de lange IJ vervangen door de meer gangbare Griekse Y.

 Tot 1979 speelden de bvo en de amateurs samen binnen één vereniging. Daarna splitste de club zich in een betaalde en een amateurafdeling. De amateurs begonnen in de derde klasse. Zij behaalden de grootste successen door tussen 1990 en 1995 jaar op jaar kampioen te worden. In 1996 werd zelfs het kampioenschap van de hoofdklasse behaald, die toen nog de hoogste afdeling in het amateurvoetbal was. Feyenoord degradeerde in 2000 naar de eerste klasse maar speelt nu alweer voor het derde seizoen in de hoofdklasse. Feyenoord heeft in Iwan Redan met 37 wedstrijden op eredivisieniveau de meest bekende speler. Hij bouwt nu zijn carrière af bij de zondagamateurs.

In de uitwedstrijd op 11 november 2011 kregen de toeschouwers een fantastisch Feyenoord te zien dat HFC op alle fronten de baas was. Dat wil zeggen tot aan de rust. De 1-0 achterstand werd na de pauze door een fanatiek en geconcentreerd spelend HFC omgebogen in een gelijkspel. Het rechtstreekse kampioenschap zit er voor Feyenoord niet in dit jaar. Toch zijn er via de nacompetitie nog mogelijkheden voor het team van coach Ton van Bremen om te promoveren.

 Na afgelopen zondag heeft HFC wel weer iets recht te zetten en wij rekenen er dan ook op dat HFC voor de volle winst gaat. Wij wensen bestuur, spelers, staf en supporters van beide kampen een sportieve voetbalmiddag toe.